For noen er det nødvendig å ta en pause i forholdet når det er på sitt verste. Det kan være tidlig eller sent i forholdet, men behovet for å reflektere blir plutselig nødvendig. Kan slike pauser ha positive følger, eller vil de som regel fungere som en generalprøve for et reelt brudd?
Vi hadde pause!
Tidenes mest kjente og mest omdiskuterte pause bevitnet vi på tv en gang mot slutten av nittitallet. Våre kjente «venner» Ross og Rachel tok en pause i forholdet og resten er komisk historie. Vi kan likevel si at vi lærte noe av det berømte tv-paret: At når man tar en pause i forholdet må man bli enige om spillereglene.
Blir dere enige om å ta en pustepause, vær sikre på at begge er innforstått med hva dere forsøker å oppnå. Forslaget kan virke sårende, siden det som foreslås er et steg tilbake fra det dere var, men det er viktig å likevel være ærlige om motivene bak. Å be om pause uten å gi noen grunn vil bare føre til forvirring, og partneren din vil få veldig lite ut av det.
Ulike grunner til at man behøver en pause i forholdet
Det finnes mange grunner til at man kan kjenne behovet for en pause. Dersom ting har vært dårlige over lengre tid og det kjennes ut som om man bare krangler, kan det være nødvendig å ta en pause for å få klarhet i hva man egentlig ønsker for fremtiden. Dersom dette er tilfelle bør man fokusere tiden fra hverandre på hvilke behov og ønsker man selv har og om det er realistisk å oppnå dette sammen med den aktuelle partneren. Pausen bør deretter følges opp med ærlige samtaler om forholdets fremtid.
En annen type pause i forholdet dukker ofte opp på radaren etter et utroskap. Den som har opplevd et svik kjenner kanskje at de ikke kan tenke klart mens den andre personen er i nærheten som en konstant påminnelse på det vonde. Et slikt pusterom kan i mange tilfeller redde forholdet, dersom alternativet ville være å gjøre det slutt definitivt. Det er likevel fullstendig vitalt at man etter pausen snakker grundig gjennom det som har hendt og kartlegger om forholdet i det hele tatt har livsgrunnlag til å fortsette.
Kan være vanskelig å takle
For mange er en pause nesten umulig å takle. Man kjenner seg personlig fornærmet på samme måte som man ville gjort ved et brudd. Det er lett å oppleve pausen som et nederlag og begrave seg selv i spørsmål om hva man har gjort galt. Sannheten er at det ofte har like mye, eller mer, å gjøre med den andre personen i forholdet enn med deg selv. En pauseerklæring som kommer helt ut av det blå tar kanskje pusten fra en, men det beste man kan gjøre er å bruke tiden til å tenke seg om.
Vær ærlig med deg selv om dine egne følelser og behov. Snakk med noen som du stoler på og som er gode til å lytte. Kanskje du kjenner et par som selv har hatt pause i forholdet? Reflekter over grunnene til pausen. Kanskje er du enig, men ville ikke innse at dere hadde et problem? Kanskje er du absolutt ikke enig og dette er det største problemet. Når pausen er over vil dere ha et bedre utgangspunkt til å snakke sammen og finne ut om forholdet kan fortsette.