Kategorier
Seksualitet

Hvordan leve i et åpent forhold

For enkelte finnes det ikke den eneste ene man vil leve resten av livet sammen med. De har et tydelig skille mellom sitt emosjonelle og sitt seksuelle liv. Mennesker som lever i åpne forhold tror ikke på monogami og ser på sex med andre som en nødvendighet for å være lykkelige.

Hva er et åpent forhold?

Et åpent forhold kan beskrives som fritt for tradisjonelle, monogame regler. Man kan for eksempel ha blitt enige om at man står fritt til å ha sex med andre enn den man er sammen med, eller gift med.

Slike forhold er ofte basert på et sterk relasjon til den man er sammen med offisielt, med felles verdier og en dyp kjærlighet. For par som lever i slike forhold handler det om å innse at man ikke kan være absolutt alt for hverandre, på alle plan. Ærligheten dem i mellom gjør at seksuelle relasjoner med andre mennesker styrker forholdet i stedet for å svekke det, slik som utroskap ofte kan gjøre.

Regler om frihet

At man står fritt til å gjøre som man vil i et åpent forhold er likevel ikke en fullstendig sannhet. De fleste par i åpne forhold har utviklet regler for hva som er lov og hva som ikke er det. Det er selvfølgelig svært individuelt fra forhold til forhold hva som legges mest vekt på, men reglene går vanligvis ut på å beskytte den delen av forholdet som bare er deres.

Eksempelvis kan det være helt akseptert å ha sex med andre, men man må alltid komme hjem for å sove. Andre kan ha blitt enige om at man kun kan ha sex med andre utenfor hjemmet, eller bare mens man er på reisefot. Vanligvis blir man også enige om at felles bekjente skal utelukkes og at grensen går ved sex. Dette vil si at man ikke kan ta andre med på middag, kino eller andre aktiviteter som minner om stevnemøter.

Hvordan lykkes man?

En vital forutsetning for å leve i et åpent forhold er at man ikke er sjalu av natur. Det er også utrolig viktig at man er åpen og ærlig med partneren om hva man føler. For enkelte kan et slikt forhold fungere en tid, men ikke for alltid. For eksempel kan det å få barn føre til at et slikt forhold ikke lenger kan holde stand.

Man må også være åpen og klar for å forandre på spillereglene. Følelser forandrer seg over tid, så på samme måte som i monogame forhold, vil det man ønsker og krever også kreve tilpasning.

Selve motivet for å endre status på et monogamt forhold er alfa omega for om man vil lykkes. Dersom begge ønsker å ha sex med andre for spenningens skyld, eller for å berike sexlivet, kan dette fungere fint for mange par. I alle fall så lenge man respekterer hverandre, følger avtalte spilleregler og alltid praktiserer sikker sex.

Dersom forholdet halter og man åpner forholdet praktisk talt for å unngå å kalle det utroskap, er det mindre sannsynlighet for positive fremtidsutsikter. Da er det viktig at man først forsøker å avdekke om det finnes andre problemer som krever løsning før man går videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *