Det finnes nesten utelukkende bare negative assosiasjoner til følelsen sjalusi. Den kan beskrives som en sinnsstemning som kommer snikende, eller som treffer deg som kula fra en pistol, ofte rett i hjertet. For selv om man kan være sjalu på hagen til naboen eller på jobben til kompisen, er det emosjonell sjalusi som lever opp til ryktet om å være nært beslektet galskap.
Sjalusi og misunnelse – det samme?
Vi bruker ofte de to følelsene sjalusi og misunnelse om hverandre, og de to har mye til felles. For misunnelse ligger det i ordet, at man ikke unner andre noe de har eller er. Sjalusi kommer fra greske zelos som betyr en boblende kraft.
Det kjennes ut som om misunnelse er noe man kan leve med, noe som kanskje til og med får deg til å jobbe hardere for å oppnå det du er misunnelig på. Sjalusi, på den annen side, er en følelse som kan bli altoppslukende dersom den først får grobunn. Der misunnelsen gir deg motivasjon til å bli bedre, gir sjalusien deg motivasjon til å bli mye, mye verre.
En del av det menneskelige følelsesliv
Den intense følelsen har vært i spill siden tidenes morgen. Det finnes endeløse filmer og romaner som omhandler galskapen man opplever, og man finner spor av den både i mytologiens verden og i religiøse skrifter.
Følelsen har blitt nøye gransket av både forskere og psykologer og blitt påvist hos både kvinner og menn, unge og gamle. Til og med spedbarn opplever følelsen av sjalusi. Når en følelse er så tett knyttet til det vi elsker mest i livet, betyr det at ingen slipper unna.
Sjalusi har gjennom tidene fått mennesker til å gjøre grusomme ting mot hverandre. Når sjalusi blir sykelig kan den være like farlig som alvorlige psykiske problemer. Mange mord og de aller fleste partnerdrap har sjalusi som motiv. Sjalusi kan gjøre en så desperat at man heller vil ta livet av den man elsker enn å se dem leve sammen med noen andre.
Mennesker som aldri blir sjalu
Selvfølgelig er det ikke på noen måte trivelig å ha en partner som er så sjalu at han eller hun flyr i strupen på alle som ser på deg. Sjalusi kan være ekstremt ødeleggende i et forhold og kan i mange tilfeller være et tegn på at mer er galt. Sjalusi dukker ofte opp i sammenheng med utroskap, både følelsen etterpå og frykten for fremtidige svik. Sjalusi kan også være et tegn på manglende selvtillit og dårlig selvbilde.
Sjalusi er en følelse som viser seg når vi er redde for å miste noe. Dermed kan man si at man må bry seg om noe nok til å ikke stille seg likegyldig til å miste det. Siden sjalusi er en sterk emosjonell følelse, kan en fullstendig mangel på sjalusi tyde på at det heller ikke er så voldsomme følelser i sving i forholdet. Det kan også være et tegn på at kjæresten din er redd for å bli såret og dermed unngår å gå følelsesmessig «all in».
Det kan diskuteres til døde, men de fleste vil nok være enige om at sjalusi i små og kontrollerte mengder kan være et sunnhetstegn.
Eller man kan være åpen for å dele. Det å vite at en annen kjæreste eller elsket ikke vil redusere eller ta bort kjærligheten mellom to , kan gi rom for flere.