Litt sjalusi er normalt og kan være en viktig ingrediens i et sunt forhold, men hvordan skal vi forholde oss når sjalusien blir sykelig – med trusler, uberettigede anklager og vold i kjølvannet?
De viktige grensene
Om partneren har hatt forhold på si tidligere og utroskap allerede er et tema, er det åpenbart at den andre parten lettere vil oppleve sjalusi. Det viktige her som i alle andre mellommenneskelige forhold er å være tydelig og klar på hvor en står.
Faresignalene er når partneren reagerer med så sterk sjalusi at det ender med trusler, grunnløse anklager og vold.
”Det skal aldri skje mer”
Ofte følges en slik sykelig atferd av behovet for absolutt kontroll. Oppførselen gir seg utslag i at alt hva den andre foretar seg blir utsatt for overvåking, med stadig sjekking av om partneren ”virkelig” er hjemme eller på kontoret. Partneren begynner å dukke opp på jobben, ta stikkturer hjemom midt på dagen, ringer venner og bekjente for å forhøre seg om ”er hun/han hos dere”? – bare for å være sikker på at det ikke skjer noe bak hans eller hennes rygg. Epost, mobil og internettbruk blir sjekket med jevne mellomrom. Alt er under mistanke.
Søk profesjonell hjelp
I slike tilfeller er det behov for langt mer enn en vanlig ”la oss snakke sammen” og løfter om at ”det skal aldri skje mer”. Når vold begynner å bli en vanlig foreteelse, og partneren går i stadig angst for hva som kan skje, begynner å isolere seg og ikke våger seg ut lenger, da har det nådd så langt at den eneste utveien er å søke profesjonell hjelp og eventuelt komme seg ut av forholdet.
Frykten er mitt våpen
Det nytter ikke å være ettergivende og underordne seg et fryktsregime som sykelig sjalusi utgjør. Det gjør bare situasjonen verre. Frykten øker. Kontrollen blir bare enda sterkere. Det er i slike tilfeller at ”frykten er mitt våpen” vil kunne føre til dype psykiske problemer. Samlivet er ikke lenger basert på kjærlighet og omsorg. Det som skulle være den fineste støtten i mellommenneskelige relasjoner, viser seg etter hvert å være en fiende. Ingen skal måtte finne seg i en slik oppførsel.
Total kontroll
Går det langt nok, vil den som er offer for sjalusien ofte erfare at han eller hun ikke lenger har frihet til å ta egne avgjørelser, blir forbudt å være sammen med venner og venninner, i enkelte tilfeller bokstavelig bli stengt inne for at partneren ikke skal komme seg ut på egen hånd uten overvåking. Noen opplever til og med at de blir nektet å være sammen med nær familie.
Når sjalusi begynner å bli farlig
Om en har forsøkt alle andre utveier, men den andre fortsatt er sykelig sjalu, kan det utvikle seg til å bli farlig. Da bør en raskest mulig finne en permanent løsning så sant det er mulig. Sykelig sjalusi kan i verste fall føre til sjalusidrap.
Vrangforestillinger
Sykelig sjalusi er vanskelig å oppdage før litt ut i forholdet. Det utvikles etter hvert en paranoia som kan avsløre en sosiopatisk personlighet og en atferd med alvorlige vrangforestillinger og dype personlighetsforstyrrelser. Forholdet kan være vellykket på overflaten og utad, men i virkeligheten er det gått så langt at den som sjalusien går ut over ikke lenger har noe eget liv.
Les også: Hva er sjalusi?
Begge trenger hjelp
Sjalusi kan være uttalt bare fra den enes side, men sjalusi angår hele parforholdet. Derfor trenger begge partene hjelp og forståelse for hva sjalusien egentlig handler om. Det må i tillegg være en villighet fra begge parter til å få hjelp. Dersom sjalusien bunner seg i sosiopati og alvorlige vrangforestillinger, er det bare en utvei.
Du må ut så fort som mulig. Sykelig sjalusi er svært vanskelig å helbrede. Om det ikke er mulig å redde forholdet, er det viktigste å ta vare på seg selv og redde seg selv, om det ikke er så alvorlig at det er vold med i bildet, så handler det om selvrespekt og følelsesmessig overlevelse.