Dersom man ikke klarer å løse opp i sine egne problemer er det en relativt vanlig reaksjon å be om hjelp utenfra. Når det kommer til parterapi er ofte steget vanskeligere å ta, først og fremst fordi man er usikker på om en ukjent kan hjelpe dere å komme videre fra problemer med svært privat karakter.
Kom i gang med parterapi tidlig
På samme måte som man gjerne venter for lenge med å oppsøke psykolog, lar mange par problemene gå for langt før de søker hjelp gjennom parterapi. Som med alt annet er problemer lettest å løse når de er relativt ferske, men kan bli vanskeligere å få bukt med når situasjonen har ballet på seg. Kjerneproblemet har fått tid til å rekruttere en rekke mindre problemer som fungerer som «bevis» på at de involverte ikke lever opp til kravene som kjæreste eller ektefelle.
Ofte håper man at man skal klare å løse problemene selv. Å innrømme at forholdet er i fare kan være både skremmende og vanskelig. Mange tenker at «dersom vi ikke klarer å løse dette selv, hvor står vi da?», og forsøker derfor i det lengste å komme til enighet selv i mellom. I andre situasjoner motsetter bare én av partene seg å oppsøke profesjonell hjelp.
Ønsket om å få parterapi til å fungere
Dette bringer oss til et annet viktig tema. Dersom det ikke finnes et felles ønske om at forholdet skal vare, vil parterapi ha lite å si for resultatet. Naturlig nok må det finnes motivasjon til at problemene skal løses for at man skal kunne se noen som helst slags effekt. Det er derfor ytterst viktig å være ærlige med hverandre før man setter i gang med parterapi. Dersom én av dere ikke ser for seg en felles fremtid, kan dere spare dere både tid, energi og penger ved å gi seg mens «leken er god». Eller kanskje bør man si «før vondt blir verre».
En guide i jungelen av problemer
En person som ikke er emosjonelt involvert i forholdet kan hjelpe dere å se ting i et annet perspektiv og få klarhet i hvor problemene egentlig ligger. Det kan ofte være lettere å fortelle noen andre hva man ønsker ut av forholdet, enn å si det direkte til personen man lever sammen med. Total ærlighet kan virke skremmende, men i et trygt miljø der noen leder en gjennom de riktige samtalene, kan det gi svært gode resultater.
Å stå ansikt til ansikt med problemene våre og løse dem sammen kan føre til at forholdet blir både bedre og sterkere enn før. Det å sette ord på følelsene våre kan også være svært utfordrende, men det kan føre til at man forstår hverandre bedre. Vi glemmer at vår «bedre halvdel» ikke er tankeleser og slurver ofte med kommunikasjonen. En terapeut kan hjelpe dere å se problemene tydeligere og komme med gode råd til hvordan dere skal kunne gå videre.
Trening gjør mester
Dersom man tenker på hvor godt det hjelper å begynne å trene med en personlig trener, som viser deg øvelser og gir deg gode råd, er parallellen til en parterpeut lett å dra. I mange tilfeller behøver man bare å komme i gang med bedre rutiner for kommunikasjon og samspill for at forholdet skal bli bedre.