Selv om dere kanskje trodde at lykken skulle vare evig i starten av forholdet, er det mye som tilsier at dette ikke er tilfelle for nesten halvparten av alle ekteskap i Norge.
Også de som ikke gir hverandre sitt ja ved alteret, når ofte et punkt i forholdet der ting rett og slett ikke er det samme lengre. Et samlivsbrudd lurer ofte i horisonten som et uunngåelig resultat.
Høye forventninger, tøffe hverdager
Det er mange grunner til at forhold kommer til en mindre lykkelig slutt. Ofte har vi urealistiske forventninger, både til den andre personen og til hvordan livet sammen skal bli.
Det er ytterst vanskelig å leve opp til den perfeksjonen som mange føler de må ha for å være lykkelige. Man skal begge ha godt betalte jobber som gir selvrealisering, man skal gjerne ha et barn eller to, et spennende og hyppig seksualliv og det perfekte hjemmet. Samtidig skal man ha tid og penger til både hobbyer og eksotiske ferier.
For de aller fleste er hverdagen gjerne langt fra perfekt, og selv ikke ferieukene når opp til de urealistisk høye kravene man stiller. «Aldri fornøyd»-syndromet er en av de vanligste grunnene til at norske par opplever samlivsbrudd, eller søker lykken utenfor forholdet.
Utroskap og samlivsbrudd
Mange vender seg også til en utenforstående uten å bryte opp forholdet. Å ha tid til hverandre, både emosjonelt og fysisk, er ikke alltid like enkelt i en travel hverdag med stress, barn og høyt press fra alle kanter. I en situasjon der man på papiret har alt man kunne ønske seg, men likevel ikke føler seg tilfredsstilt er utroskap i mange tilfeller en reaksjon på dette.
Når sviket kommer for en dag, velger mange å bryte opp livet man har bygget opp sammen. Noen klarer å tilgi, andre føler at å bli bedratt gjør så stor skade på forholdet at man ikke klarer å fortsette samlivet som før.
Utroskap er ofte et symptom på at forholdet allerede hadde mangler, som blir ekstra åpenlyse når én eller begge har brutt løftet om å være trofaste mot hverandre.
Les også: Hvordan begrense skadene ved samlivsbrudd
Folk forandrer seg
Kanskje møttes dere i ung alder i en livssituasjon der dere hadde alt til felles. Samme skole eller jobb, samme venner, samme hobbyer eller rett og slett de samme interessene. Med tiden er det helt normalt at man forandrer seg og ønsker andre ting ut av livet.
Kanskje snakket dere om å aldri få barn når dere var i 20-årene, fordi fest, moro og en begynnende karriere var det aller viktigste for begge. Når man passerer 30 eller nærmer seg 40 kan dette endre seg og føre til en konflikt som kjennes umulig å løse.
Å avslutte et forhold på grunn av uforenelige forskjeller er en svært vanlig årsak til samlivsbrudd. Det kan også være andre temaer, som penger, jobb, bosted og lignende som gjør at man rett og slett ikke klarer å se for seg at man kan fortsette forholdet uten at én av partene ofrer noe som de ser på som vitalt for å være lykkelig. Dersom man ikke kan bli enige ender det som oftest i samlivsbrudd.